tirsdag 12. oktober 2010

LIU XIAOBO - Gratulerer!

Jeg må jo nesten ta opp hvor tåpelig Kina oppfører seg om dagen. Lu Xiaobos har som sikker mange fått med seg, vunnet fredsprisen. Denne har han vunnet får sitt lange og ikke-voldelige arbeid for grunnleggende menneskeretter for alle innbyggere i Kina. Det er jo sentralt at menneskeretter fører til fred, men dessverre ser Kina det sånn at menneskerettigheter er en plage og at de som kjemper for folks rettigheter kjemper mot staten. Dermed er det kort vei fra fri tale til lange fengselsstraffer og omtaling som kriminell.

Nå har de jo da også måtte sette hans kone i husarrest og avlyst alle møter med staten Norge! Til og med Alexander Rybak nektes innreise og alle operaoppsetningene som han skulle delta i er avlyst av det Kinesiske kulturdepartementet.

Artikkel nummer 35 i den kinesiske grunnloven sier ”Borgere i Folkerepublikken Kina skal nyte godt av talefrihet, pressefrihet, forsamlings- og møtefrihet, prosesjons- og demonstrasjonsfrihet”. Dette er jo veldig bra teoretisk, men Kina viser stadig vekk at disse rettene er begrenset for innbyggerne i landet.

Liu hevder selv at han er satt i fengsel på tross av Kinas egen grunnlov og det stemmer jo ganske godt overens med den nevnte artikkelen over.

Jeg gratulerer Liu Xiaobo med fredsprisen. Han får den vell fortjent!

1 kommentar:

  1. Jeg syns han har gjort seg veldig fortjent til den!

    SvarSlett